Флораленд новини

Аукуба-една красива фокусна точка в градината


АУКУБА/Aucuba japonica/
Студоустойчив храст, като при -20 °C измръзват повечето листа и някои млади клонки, но през пролетта растението се възстановява.
Японската Аукуба (Aucuba japonica) е вечнозелен храст, който се отглежда както в саксии на закрито, така и на открито в градината. Използва се като жив плет, за очертаване на граници, бордюри и др. Отличава се с високи декоративни свойства
*Условия и грижи при отглеждане на Аукуба в градина
Студоустойчив храст, като при -20 °C измръзват повечето листа и някои млади клонки, но през пролетта растението се възстановява.
Японската аукуба се отглежда най-добре във влажни, богати на органични вещества, добре дренирани почви в частична сянка до пълна сянка. Растенията в горещ летен климат се справят най-добре с много сянка, особено от следобедното слънце (младите листа са податливи на изгаряне).Растенията, растящи в земята, се нуждаят от малко грижи. Аукубата не се нуждае от редовно подрязване. Ако растенията трябва да бъдат отрязани, за да се ограничи растежа, направете го според нуждите през пролетта или лятото. Веднъж установени, аукубите са безпроблемни, при условие че не растат на неподходящо място.
*Местоположение. Аукубата е устойчива на сянка и може да вирее на закрито дори при липса на пряка слънчева светлина. Избягвайте прякото слънце.
*Температура. Стайните растения изискват хладно помещение с температури в диапазона 10-18 °С. Оптималната зимна температура на това субтропично растение е 8-15 °C. *Влажност на въздуха. Аукубата обича влажен въздух, особено се нуждае от често пръскане, ако се държи в стая с централно отопление през зимата; През лятото е полезно да поставите саксията с Аукуба в градината, на балкона, верандата, но на сянка. През зимата се използва за озеленяване на хладни коридори, галерии, стълбища.
Установените растения имат много добра устойчивост на суша, поливат се редовно, но при изсушаване на почвата. Прекомерното поливане и застоя на вода могат да доведат до гниене и гъбични заболявания. В горещи дни листата не се мокрят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!