Полезни статииПолезни статии

Лечебните свойства на сем. Пеларгониуми

Автор: инж.С.Георгиева
По материали от Интернет


Добре познатото ни мушкато/пеларгониум /се използва за лечение на много заболявания.И до днес в много домакинства се ползва индришето/Pelargonium roseum/ за чай и овкусяване на компоти и сладка.Освен неповторимия си аромат, помага успешно при отит на средното ухо, настинки, безсъние, облекчава стреса и отпуска.

Ето най-популярните приложения на пеларгониумите като цяло:
1. Сърце и сърдечно-съдова система. Лечебното растение нормализира работата на сърдечния мускул, изравнява сърдечния ритъм. Ако наложите едно листо на китката си, можете да върнете кръвното си налягане към нормалното. Цветовете и листата ще помогнат за облекчаване на главоболието, причинено от съдови спазми.
2. Болести на горните дихателни пътища: остри респираторни инфекции, остри респираторни вирусни инфекции, тонзилит. Пеларгониумът облекчава симптомите (хрема и кашлица), облекчава болките в гърлото. За да направите това, трябва да правите гаргара с инфузия на листа. Прясно изцеден растителен сок може да накапете в носа си.
3. Стомашно-чревен тракт. Мушкатото намалява стомашната киселинност и облекчава хроничния гастрит.
4. Болести на черния дроб, жлъчния мехур, жлъчните пътища. Само присъствието на лечебно цвете в къщата облекчава състоянието на хроничен пациент.
5. Отит. За лечение трябва леко да намачкате лист в ръцете си, да го навиете на тръба и да го поставите в ухото си.
6. Зъбобол. Натрошените листа се прилагат върху болния зъб. Етеричните масла и фенолните съединения ще облекчат дискомфорта. Но растението не може да излекува кариеса, така че няма да минете без посещение на зъболекар.
7. Ревматизъм. Компресите с етерично масло и приемането на инфузия от пресни листа през устата облекчават болката. За компрес втрийте листа на каша и нанесете върху болното място за един час. След това листата трябва да бъдат заменени с прясно приготвени, отново на каша.
8. Камъни в бъбреците и отлагания на сол.
9. Успокоително. Отвара от здравец се използва за нормализиране на състоянието на нервната система. Залейте супена лъжица сух ливаден здравец с чаша вряща вода и вареете на слаб огън в продължение на 10 минути. Оставете да се вари за един час и прецедете. Преди прием разредете с 1/2чаена чаша охладена, преварена вода. Пийте две супени лъжици до пет пъти на ден.
Ако нямате пеларгониум в къщи, отидете в аптеката и купете Умкалор

– той лекува остри и хронични инфекциозни и възпалителни заболявания на дихателните пътища и УНГ-органи (синузит, ринофарингит, тонзилит, бронхит) – като част от комплексната терапия.Приготвя се от корените на Pelargonium sidoides, който освен лечебен, цъфти и много красиво. Част е от нашата сортова листа, раздел “Диви и първични хибриди”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!