Полезни статииПолезни статии

Няколко съвета за успешно презимуване на пеларгониумите/каскадни и не само/

Автор:инж.С.Георгиева

За да се запазят каскадните пеларгониуми/сакъзчета/ за следващия сезон, е необходимо да се извършат редица мерки преди настъпването на първата слана.
Предприемат се следните мерки за запазването им през зимата в покой:
Почистване на саксии и контейнери:
1.Почистете саксиите и сандъчетата преди първата слана да повреди стъблата.
2.Подрязвайте всички цветя и стъбла, оставяйки растенията с височина 10-15 см. Ако на подрязаните растения остават листа, отстранете ги.

3.Подрязаните стъбла могат да се използват за вкореняване на резници.

*Съхранение на сакъзчетата без преместване на закрито:
В райони с мек климат, където температурата през зимата не пада под положителните стойности дори през нощта, е възможно да се спасят пеларгониите там, където са вирели през лятото, без да се преместват саксиите или сандъчетата на закрито.Желателно е да се преместят на слънчева южна/западна тераса или на завет, под стреха. За да защитите пеларгониите, използвайте дъговидни телени подпори, покрити с агрофибър-тип мини парник. Премахнете тази защита през март.

*В райони със студена зима саксиите и сандъчетата трябва да се преместват на закрито преди измръзване.
За да запазите пеларгониите в латентно състояние през зимата, поставете ги в неотопляема(но без замръзване), дори лишена от светлина стая: мазе, таван, гараж, навес и т.н. Желателно е температурата в помещението да не надвишава 10 ° C. Поливането трябва да бъде сведено до минимум, само за да се предотврати изсъхването на растенията.


*Възобновяване на поливането и подхранването на сакъзчетата.
За да получите цъфтящи пеларгонии до началото на сезона, започнете постепенно да увеличавате поливането през март и възобновете подхранването с универсални,водоразтворими торове, съгласно указанията на опаковката.
В края на зимата или началото на пролетта преместете сакъзчетата в хладно, добре осветено помещение. Ако растенията се нуждаят от презасаждане, тогава късната зима или ранната пролет е най-подходящото време за това.
Изнасяне на саксиите на открито в ср. април/началото на май, в зависимост от външната температура.
Също така е възможно през зимата да се запазят старите сортове пеларгонии на гол корен. Изкопайте пеларгониите от постоянното им място, изтръскайте почвата от корените и ги увийте в хартиени пликове или вестници. Пръскайте корените през зимата. Този метод за запазване на пеларгония обаче е по-малко надежден, възстановяването на растенията често е по-трудно и корените могат да изсъхнат напълно.Този метод да НЕ се прилага при сакъзчета и сортове за колекционери⚠️

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!