Полезни статииПолезни статии

Цветята в алпинеума

Алпинеумът придава чувство за естественост на градината и е един от често желаните й елементи.
Растенията за скални кътове са доста пъстра група от видове и сортове, в които се включват както алпийски, планиниски, така и пустинни видове, и видове за лехи. В това понятие се включват сортове-джуджета от следните видове: иглолистни, храсти, луковици, папрати, декоративни треви, многогодишни цветя и билки, представители на сем. Saxifraga, Sedum, Sempervivum.Това са растения, които имат височина обикновено не повече от 15-30 см, но които се простират много нашироко. Това им позволява да останат близо до земята, където температурата не е ниска, за да издържат тежестта на снега през зимата и да не се чупят от бури.

Те имат много обширна коренова система за закрепване към скалите,а тяхната агресивност понякога създава проблеми. Те живеят в изключително отводнени почви, по склонове,понякога много кисели или много варовикови с ниско съдържание на органични вещества. Накратко, растенията, живеещи в “екстремни” условия.

При засаждането на алпинеумните видове трябва да се отчитат следните фактори-вид почва,изложение,засенчване,водоотток и др., за да имате един красив и цветен акцент в градината

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!