Флораленд новини

Отглеждане на Вистерия/Глициния

Глицинията (Wistеria) е много красив лианов храст. Много популярно пълзящо растение – извиващи се стъбла, покрити с провиснали гроздове от сини, лилави, розови или бели цветове. Може да ви разочарова, ако не избирате, садите и подкастряте правилно. Използвайте растения, отгледани в контейнер и изберете място на завет. Растението може да остане в покой няколко месеца след пресаждане. През май, когато цъфти с бледосини гроздовидни съцветия, покрива стени и огради. Може да се качи на 15-20 м височина и да превземе големи площи. Родина са Китай и Япония.
Китайската вистeрия се нарича Wistеria sinensis и е по-бързо растяща от японската вистерия – W. floribunda, която има по-широки и кожести листа.
Китайският вид е подходящ за беседки и огради, но не и за покритие на къща. Причината е, че с бързия си растеж влиза под покривите и уврежда постройката. Макар че по-трудно се намира и отглежда, японската вистария е по-подходяща W. Floribunda за украса на дома. И двата вида обичат слънчевите заветни места и топлината. Предпочита леки, дълбоки и плодородни почви.
С любителски цели китайската глициния се размножава чрез семена и зелени резници. Семената се съдържат в големи окосмени бобови шушулки, но те бавно поникват, затова се предпочита вегетативното възпроизводство. Може да се размножи и чрез отводи. Гъвкавите странични клони се извиват и заравят в почвата. Не се отделят и прекъсват от майчиното растение до една година..Недостатъци при това размножаване: Чрез отводки напролет или през лятото/цъфти след 3-4 година/,а от семена-развива предимно листна маса,цъфти рехаво и слабо след 6 година.
Глициния вистерия, СОРТОВЕ:
Популярният вид е – Wisteria sinensis – расте бързо; цветоносните гроздове са дълги около 30-35 см. Не е подходящ за стена на къща, тъй като влиза в канализацията и под покривите.  Wisteria floribunda. От нея има сортове в бяло,розово,тъмно и светло лила. Сортът „Macrobotrys“ е с лилаво-сини цветоносни гроздове, дълги около 80 см.
Глициния вистерия, МЯСТО И ПОЧВА:
Всякаква градинска почва – сложете компост преди засаждане. Има нужда от ярко слънце и опора..
Практически указания по резитбата:Резитбата също е много важна при глицинията.
През първата и втората година се оставя да расте свободно и развива нови разклонения – не се подрязва.
През третата година това вече е необходимо, за да се стимулира цъфтежа и да се оформи по-плътна „жива стена“.
Според климатичните условия м. Март-м. Април миналогодишните клонки се подрязват на 20-30см от водещия клон. На едногодишните клонки се оставят по 4-5 пъпки, защото от тях предстои да се развият новите леторасти. По време на резитба могат да се отстранят и всички остарели или увредени клончета.Това се прави в края на юли и август. Отстраняват се израсналите през изминалата година позасъхнали разклонения и се запазват от тях части с дължина до 15 см. Моя съвет: пролетното освежаване на растенията включва и окопаване около корена и добавянето подхранващи торове /НО НЕ И АМОНИЕВА СЕЛИТРА!!!/
След като вистерията прецъфти, през м. Юли се прави още едно леко подрязване с цел отстраняване на прецъфтелите цветове, за да се подготви растението за втори цъфтеж през м.Август и да се оформи декоративно короната му като насочите младите клонки в желаната посока. Отстраняват се израсналите през изминалата година позасъхнали разклонения и се запазват от тях части с дължина до 15 см.
Може да се използва и друг метод на размножаване на по-редките и екзотични сортове вистерия, а именно-чрез присадка. Получени по този начин, растенията са здрави, качествени, с мощен корен и зацъфтяват доста по-рано за сметка на обилната листна маса. А това е и единствения начин да се сдобиете с японска глициния /вистерия/!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!