Полезни статииФлораленд новини

Отглеждане на ВИСТЕРИЯТА в саксия

Отглеждане на глициния в саксия

Автор: Светлана Георгиева
Въпреки че повечето глицинии се отглеждат в земята, е възможно да растат и в саксия. Градинари, които избират да отглеждат глициния в саксия трябва да бъдат бдителни с редовното подрязване и поддръжка. Така ще запазят глицинията (Wistеria) под контрол.
Видове глицинии, подходящи за отглеждане в саксия
Най-подходящи са американска глициния (Wisteria frutescens) с виолетови цветове и японска глициния (Wisteria japonica), която има бели цветове.
Инструкции
* Снабдете се с огрооомен съд-100-150л.вместимост и го поставете на мястото, където ще расте вистерията през целия си живот.
*Изсипете до половината торопочвена смес с добро качество/не готова уж ”торф” от цветарските магазини/. В нея трябва да има градинска пръст и пясък. Прибавете и угнили листа, ако имате такива в наличност и размесете всичко добре с ръка или лопата..
* Извадете глициния от саксията й и я поставете в дупката, като разпрострете на корените леко. Почвата в дупката, покриваща корените, трябва да бъде на същото ниво, като в старата саксия на растението, за да не загние присадката.
*Привързвайте глицинията към желаната опора като ползвате гъвкави връзки. Такива, които няма да се впият в нея. Привързвайте и достатъчно рехаво, за да могат да надебеляват клоните с времето.
* Режете глицинията януари или февруари, оставяйки три или четири пъпкина клонче. Резитбата на нежелани странични клонки ще насърчи глицинията да цъфти повече, отколкото да пуска нови клонки и листа.
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ:
Не пренебрегвайте големината на съда! Вярно, отначало ще изглежда малко смешно на терасата огромния съд с бодната клонка в него, но така избягвате вероятността от нежелани, многократни и трудоемки премествания от съд в съд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!