Полезни статии

Как да оформим ВИСТЕРИЯТА като дърво


Как да оформим Вистерията /Глицинията/ като дърво?

Вистерията расте естествено в лиановидна форма, прилепена към изкуствени опори, стени на сгради, както и живи или сухи дървета. Тя може да се оформи като дърво, въпреки че ще изисква честа резитба. За щастие е с толкова изобилен растеж, че в рамките на няколко години ще имате глициния с дървовидна форма. Отглеждането на глициния (Wisteria) в дървовидна форма изисква различна опора и резитба.

Ако имате желание, глициниите могат да се подрязват, за да се развият в чадър с форма на цъфтящи дървета.
Правилната резитба е единственият начин да се запази глицинията в дървовидна форма. Използвайте яки колове или метални опори, за да позволите на младото растение да расте изправено на височината, която искате да достигне. Отрязва се върха на глицинията, след като тя достигне тази височина. Това насърчава формирането на дървесен ствол и по-ниски клони. Долните клони на  дървото Вистерия ще нарастват на всички нива. Затова е необходимо да се съкращават на дължина,така че да се позволи на горните клони да вземат познатата форма на дърво. Това се извършва,когато растението влезе в покой-късна есен-зима. Прилагайте това всяка зима, докато дървото се оформи окончателно.
През летните месеци, когато дървото активно нараства, да се почистват издънките около и на стеблото. Да не се намалят основните клони. Останалата дължина на леторастите трябва да има 6-7 междувъзлия.

Как да оформим Вистерията /Глицинията/ като дърво – Инструкции.

Какво ви е нужно:
– Изберете млада глициния. Да не се използват зрели глицинии, чието силно подрязване може да повреди растението.
– Посадете я на светло място. За да цъфти обилно, тя трябва да получава най-малко 6-7 часа слънце. Да е далеч от други растения,сгради и огради на минимум 10м.
– Прикрепете стеблото около здрава дървена или метална подпора, която за в бъдеще ще носи тежестта на дръвчето. Изборът й е много важен, тъй като ще помогне на дръвчето да оцелее при силни ветрове и да не се счупи от естествената тежест на клоните и листата.

– Отрежете всички нови издънки, които растат ниско върху бъдещия ствол на дървото/освен ако не искате да усучете няколко стебла върху опората/. Оставете върха да се развива свободно на височина.
– Отрежете върха на глицинията, когато достигне височината, която желаете – обикновено 2-4 метра .
– Всяка есен-зима се съкращават страничните клони от короната на желаната дължина, докато тя се оформи окончателно.
– Подкастряйте всички нови, ниско разположени леторасти, тъй като дръвчето продължава да расте. А всяко лято, след цъфтежа, съкращавайте прецъфтелите клони на около половината от дължината им, за да стимулирате образуването на нови цветове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!