Полезни статии

ГРИЖИ ЗА ВОДНИТЕ ЛИЛИИ-ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ

Родът включва около 35 вида растения, които растат в умерените и тропически райони – от екватора до Канада. Конкретно ще се съсредоточим върху тези, което в България презимуват успешно навън във водните басейни. За декоративните езера са предназначени главно хибридите водна  лилия. За малки и средни басейни най-подходящи розовите и жълти  лилии, тъй като са по-трайни и не растат много.

Местоположение:
Водните лилии предпочитат слънчево място. В пълна сянка те няма да цъфтят. Всяка водна лилия се нуждае от средна площ от 1 до 0.5 квадратни метра минимум,в противен случай езерцето изглежда обрасло.

Най-често срещаните въпроси от клиенти,закупили нашите водни лилии са следните:: “В какво да засадя водните лилии? Трябва ли зимата да изпомпвам водата от езерото? Какво да правя с тях през зимата? “Тук, на тези въпроси искам да отговоря на всички любители  на водните лилии, които искат да им се насладят в езерата си ,но се страхуват..

За засаждане на водната лилия:

Най-доброто време за закупуване и засаждане от началото на май до края на юни. Растенията могат да бъдат засадени направо на дъното на водния басейн,но нашия собствен опит показва, че най-добре е да се засадят в пластмасови кофички/кошчета/ не по-малко от 2-5 литра.Вземете кошче с дупки (сега продават и специални форми), вътре поставете глинеста почва, засадете коренището, отгоре може да посипете с малки камъни,за да  потъне на дъното на езерото по-сигурно и да не се извади коренището. Внимателно спуснете саксията с растението в езерото. Оптималната дълбочина на която ще ги поставите зависи от сорта. За сортовете джуджета е достатъчна дълбочина 15-20 см, а за едрите-70-100 см.

През пролетта, за да се ускори растежа и развитието на растенията, може да поставите контейнера в плитки води до  поникването на  листа . Растенията, засадени в началото имат време да се вкоренят добре и да цъфтят през първата година от живота на новото си място. След един сезон може да поставите тор в почвата на саксията,закупен от зоомагазин,специализиран в продажбата на водни рибки и растителност.

Какво да правим с водата през зимата?

Да се излее водата от басейна за зимата не е необходимо. Но през пролетта, веднъж в годината, сменете мръсната вода с чиста,ако нямате други водни обитатели.Основна грешка-Не се засаждат водни лилии в близост до фонтан,каскада или друг воден ефект-те обичат спокойните и застояли води!

И сега основният въпрос: какво да правя с водните лилии през зимата?

През есента, когато листата им умират,ако басейна е под 0,50м дълбочина и живеете в студен район, извадете съдовете от водата, пренесете в дома ,на тавана ,мазето,където температурите не падат под 3-5 градуса,покрийте ги с вода и забравете за тях. В покой, те не изискват осветление и са добре съхранени в тъмно място.

Растенията могат да останат навън в езерото  през зимата, ако те са на дълбочина над 0,5 м. или повече, и цялата водна маса не замръзва до дъното.

През пролетта, веднага след като ледът се стопи във водата, лилиите се връщат ​​в градинското езеро.

10 thoughts on “ГРИЖИ ЗА ВОДНИТЕ ЛИЛИИ-ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ

 • Петя

  На колко сантиметра от стеблото се режат водните лили за да незамръзнат зимата и по кое време се изрязват

  Отговор
  • floraland

   Премахват се само пожълтелите и повредени листа, но ако езерото Ви е дълбоко повече от 40/50см.не е нужно да ги прибирате

   Отговор
 • Ивайло

  Мога ли попитам филтър с UVC лампа дали ще ги убие

  Отговор
  • floraland

   Не обичат течаща вода, за UVC лампи нямам наблюдение

   Отговор
 • Георгиева

  Здравейте! А такъв фонтан като на снимката примерно в изкуствено пластмасово езеро може ли заедно с лилиите?

  Отговор
 • Катя Василева

  Защо ми жабурнясва водата? Трябва ли нещо да правя?

  Отговор
  • floraland

   Защото водния Ви басейн е на слънце. Ако осигурите частично засенчване от дърво, проблема изчезва

   Отговор
 • Да попитам, ако тръгне да увяхва как можем да я оживим по-бързо… другият въпрос е как да се отървем от охлювчетата, които предполагам, че ѝ изяждат листенцата

  Отговор
 • Анита

  Водните ми лилии вече са надве години,но не растат,имат малки жълти листа,които гният постоянно. В езерце са, дълбоко около 50-60 см. Какво им липсва?

  Отговор
  • floraland

   Колко броя са, какъв е диаметъра на езерото?

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!