Полезни статии

БИЛКОВА ГРАДИНА ОТ СЕМЕНА-ЛЕСНО И ПОЛЕЗНО

Много от растенията,които растат в градината са билки в истинския смисъл на думата.

Билките,които имам и отглеждам, са изброени по-долу с кратки инструкции за отглеждането им. Вероятно за неопитни градинари, както и тези, които още не са имали удоволствието от отглеждането на тези растения ще е интересно да дам няколко съвета да се започне от една малка билкова градина от семена.Защо не и малка билкова градина на закрито,в кухнята например,на една ръка разстояние! Отгледаниоте листни подправки биха били добро допълнение към салатите,ястията,за ароматизиране на плодов оцет. Билките може да се използват за гарнитура в пресни салати от зеленчуци, или да добавите и ароматизирате към меса и яхнии като в този случай, трябва само да отщипем няколко листа, когато искаме.

Ако не се отглеждат за употреба при готвене, билките имат стойност на приятна ароматна зеленина и някои от тях се аранжират и повишават красотата на цветята.

Билки от семена:

Basil, босилек (Ocimum basilicum) Има сортове с пъстри,зелени червени листа.Засява се директно и обикновено пониква за 7-10 дни. Използва се, за да ароматизираме доматен сок и доматени пасти, месни ястия основно и салати.

Пореч (Borago officinalis) Това е розовичък храст, обича северно изложение и е едногодишен.Листата имат вкус на прясна краставица и се използват за салати и супи. По-известна готварска рецепта е т.н. Зелен сос,който се прави от седем билки: магданоз, керевиз, салатен лук, кресон, киселец, разваленка(Sanguisorba) и пореч.

Цветовете, имат сладък, подобен на мед вкус и често се използват за декорация на десерти. Замразени в ледени кубчета, цветовете стават екзотични охладители на напитки.Като билка съдържа масло,което регулира метаболизма и хормоналната състема на човека и се счита от много хора за добро средство срещу предменструален синдром. Поречът облекчава и лекува настинки, бронхити и инфекции на дихателните пътища благодарение на противовъзпалителните си качества.

Чивес,див чесън (Allium scboenoprasum) Това е многогодишно растение от луковици.То наистина много лесно се отглежда от семена. . Дори по време на продължително засушаване расте много добре. Вече има и саксийни сортове,които растат на слънчев прозорец през зимата. Цветовете на дивия чесън са тъмновиолетови. Приятният им цвят и гъстото разположение на цветоносните стъбла събужда интерес към това растение и като декоративно, като бордюр около цветни лехи, както практикуват любителите градинари в много страни. Измежду всички лукови култури дивият чесън (сибирски лук) се смята за най-ценен при приготвянето на супи и салати. Неговите хранителни достойнства се засилват и от високото му съдържание на витамини, минерални соли и етерични масла. По тази причина напоследък са разработени и са внедрени различни системи за форсирано производство в слабо отоплявани оранжерии и тунели.

Копър (Anethum graveolens) Това е лесно за отглеждане многогодишно с перушинеста зеленина. Цветовете са мънички и бледо жълти

Лавандула (Lavandula). С успех се размножава и със семена,но четири седмици предварително се охлаждат преди да се засеят в парника, поникване- на 14 ден.Трайни цветове,със сива зеленина , които се използват за сушени парфюми на бельо, както и за пликчета.Суши се лесно.

Риган,майорана(Majorana hortensis). Добавя деликатен аромат към агнешко, риба, салати и супи.

Мента (Mentha spicata)Жилава,трайна ,с различни аромати-лимон,ягода,ябълка и т.н.разпространявасе със столони/корени. Хубаво е да се използва за ментово мляко,джулепи, лимонада и други плодови напитки.

Градински чай (Saivia officinalis) Това е често отглеждано в градините растение с красива зеленина и шпайкове на синкав цветя. Добра билка и подправка за пилешко, пуешко, свинско и за колбаси.

Чубрица, лятна (Satureja bortensis) спокойно да бъде наречена най-популярната подправка в българската кухня.Намира приложение като антисептик, средство за намаляване на газовете, за улесняване на храносмилането, за облекчаване на болките при ревматизъм.

Сусам (Sesamum orientale) Тази билка е с белезникави цветни листа и наситено розови цветове. Семената се използват за овкусяване на хлябове, крекери и бисквити.

Мащерка(Thimus vulgaris)Лесно се отглежда от семена, засети с поникването на закрито в 21 до 30 дни. Мащеркатa се използва за подправка на супи и птици .

С гореизброените билки и подправки съвсем не се изчерпва тяхното огромно многообразие.Експериментирайте смело с отглеждането и добавянето им в различни ястия и ще останете учудени от новите вкусове,които придават на наглед обикновените и така скучни понякога традиционни блюда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!