Полезни статииПолезни статииФлораленд новини

Как да подготвим тревните площи за зимата?

С наближаването на зимата, е важно да се погрижим за тревните площи, за да ги подготвим за студените месеци. Правилната подготовка ще осигури здрав и красив тревен килим през пролетта.
1. Аерация на тревните площи
Аерацията е процес, при който се правят разрези в горния почвен слой за да се изкара мъртвата трева паднала през сезона от косене и да се разкъса мрежата от тънки корени, чрез която в почвата не може да влезе въздух и да увеличи усвояването на хранителни вещества от моравата. Това е особено важно след лятото, когато почвата може да стане уплътнена и корените да се затруднят в абсорбирането на необходимите вещества.
⛳ Как да извършите аерация:
– Изберете подходящ ден, когато почвата е леко влажна.
– Можете да използвате специален аератор за тревни площи или обикновен градински инструмент с остри зъби, за да пробиете почвата.
– Ако отдавна не сте правили аерация или никога ,на морава над 2 год. е препоръчително да се направи на кръст, да се обере сухата трева с гребло, която е излязла и да се мине накрая с косачка с кош, за да обере останалата.
– Ако има дупки, вдлъбнатини или почвата е прекалено тежка, може да насипите с пясък ,който освен че ще запълни вдлъбнатини ще остане в почвата за по добра аерация в времето и сваля почти до минимум в последствие образуването на мъхове и гъбични заболявания .
– Препоръчително е да направите аерация през есента, за да осигурите добър достъп на въздух и вода до корените преди зимата.
2. Есенно торене
Есенното наторяване е важна част от грижите за тревните площи. През есента тревата има нужда от фосфор и калий, за да укрепи кореновата си система и да стане устойчива на студ.
⛳Как да изберете есенна тор:
– Използвайте есенни торове с високо съдържание на фосфор и калий и по-малко азот. Това ще помогне на тревата да стане по-устойчива и да се подготви за пролетта.
– Продукти като “Комбиниран тор за есенно подхранване на тревни площи “е идеални за целта. Тя стимулира развитието на корените и подобряват устойчивостта на тревата срещу студените температури.
⛳Начин на прилагане:
– Наторете тревата след аерацията, за да може хранителните вещества да достигнат по-дълбоко в почвата.
– Количество около 1кг/20 кв.м
3. Поливане и последни грижи
След аерацията и наторяването, уверете се, че тревата е добре напоена. Въпреки че температурите започват да падат, почвата все още има нужда от влага, за да абсорбира хранителните вещества и да подготви тревата за зимен сън.Предвид последните относително сухи зими, може да се наложи поливната система да работи до нач. на ноември. Не забравяйте и за нейната поддръжка, за да Ви служи още дълги години
Успех

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!