Полезни статииПолезни статииФлораленд новини

Есенно подрязване на пеларгониите и подготовка за зимата


Последни горещи дни и лятото започва да се сбогува с нас. Време е за грижи за пеларгониите. Време е да измислим как ще прекарат зимата. За тези ,които имат остъклени тераси , свободна, неотоплена стая или парник ,сега е момента за подрязване! Температурите стават идеални за вкореняване на резници, а подрязаните ще могат да пуснат разклонения и да се подготвят за зимата.
Разрезът се прави под ъгъл с добре наточено острие, на нож или лозарска ножица. Не се препоръчват канцеларски ножици за тази цел, тъй като те смачкват стъблото в точката на рязане и го увреждат.Режещия инструмент трябва да е остър и чист.⚠️ Дезинфекцията се извършва с вряла вода , алкохол или специален антибактериален препарат. Ръцете също трябва да бъдат чисти ,така че инфекции от друго растение да не попаднат в подрязваното. Разрезът се прави над листовия възел, обърнат навън. Тогава новите издънки няма да си пречат една на друга и ще сгъстяват короната.


Това подрязване е подобно на пролетното. То е за сгъстяване на короната. Ако се планира да се премахнат половината от всички клони на растението, по-добре е да се режат на 2-3 етапа, като се правят двуседмични почивки. Растението ще продължи да расте и цъфти през зимата ,след като преодолее стреса от подрязването.
За да се предпази цветето от гниене и увреждане от вредители, е необходимо да се поръси с въглен на прах или канела. 🌼 Както виждате на снимките не се премахват листата до край ,както на зимната резитба за тези ,които ще спят в мазе ,на тъмно през най- студените месеци.
Сега се подрязват тези ,които ще зимуват на остъклен балкон ,парник, светла стая или пък под изкуствено осветление. Те тепърва ще се разклоняват и цъфтят. Важи за всички видове , но най- вече за кралските мушката , ангелските пеларгонии, стеларите ,тези сортове ,които се водят “африкански” и цъфтят през зимата ,а не през лятото. Тези които са малки, амо се прищипват ,за да се разклонят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!